top of page

10 Motive Pentru care Copiii ar Trebui sa Studieze un Instrument Muzical


Muzica este amuzantă, dar a crea muzică poate fi și mai amuzant! Este foarte ușor de ințeles motivul pentru care mulți părinți iși incurajează copiii să se bucure de acest hobby minunat. A studia un insturment muzical poate fi o activitate plăcută și relaxantă ce fructifică creativitatea și disciplina și care vine la pachet cu numeroase beneficii pentru cei mici, dezvoltarea abilitățiilor cognitive, motorii și mentale fiind doar cateva dintre acestea. In următoarele paragrafe veți avea posibilitatea să descoperiți 10 motive pentru care pătinții ar trebui să iși sprijine copilul in călătoria lui pe tărâmul muzicii.


1. Copiii care studiază muzica sunt studenți mai buni


Un studiu realizat de către Martin Guhn – un om de știință ce activează in cadrul Universității British Columbia din Vancouver – iși pune această intrebare: Sunt cumva copiii care studiază muzica mai eficienți din punct de vedere academic decât cei care nu fac acest lucru? Au fost evaluați peste 110,000 de elevi Canadieni, 13% dintre care studiau muzica in mod frecvent. Rezultatul acestei evaluări a arătat faptul că, cu cât un instrument muzical este studiat mai frecvent și mai intens, cu atât notele copiilor sunt mai bune. Totodată, acest studiu a ajuns la concluzia că elevii care cântă la un instrument muzical de mai mulți ani sunt, de cele mai multe ori, mai avansați din punct de vedere academic decât colegii acestora care nu studiază muzica.


2. Studiul unui instrument muzical promovează inteligența si dezvoltarea capacițăților cognitive


In urmă cu mai bine de 10 ani, o echipă de cercetători de la Institutul Max Planck Pentru Științe Cognitive și Neuroștiințe din Leipzig, investiga influențele studiului muzical asupra abilităților lingvistice ale copiilor. In acest studiu, Sebastian Jentschke și Stefan Koelsch au ajuns la concluzia că muzica și abilitățile lingvistice ale unei persoane sunt procesate de către aceeași parte a creierului. Așadar, copiii care sunt avansați din punct de vedere muzical au, totodată, competențe lingvistice avansate. Acest lucru ii ajută pe cei mici la școală, desigur, dar și pe mai departe, atunci când vor intra in câmpul muncii.


3. A face muzică incurajează o bună imagine de sine


Dacă copiii invață să cânte la un instrument muzical, aceștia pot invăța să gestioneze anumite situații mai mult sau mai puțin dificile, trecând peste obstacolele vieții de zi cu zi cu mai multă ușurință. Cu fiecare lucru nou invățat adăugat la bagajul acestora de cunoștinte, copiii mută obstacolele din calea lor in loc de a se impiedica de ele. Cu timpul, cei mici ajung să stăpânească din ce in ce mai bine arta gestionării unei situații neprevăzute, curând dezvoltând capacități pe care nu toți le dobândesc. Acești factori solidifică increderea de sine a copiilor și ii fac pe cei mici mai puternici din punct de vedere mental, lucru care ii ajută să prospere și in domenii non-muzicale.


4. Abilitatea de a reflecta asupra sinelui


Adevărul neschimbat rămâne acela că atunci când un copil este preocupat cu studiul unui instrument muzical, in mod implicit acesta incepe să se confrunte și cu propria persoană, descoperindu-se pe sine, descoperindu-și mintea, ajungând să fie pus față in față cu cea mai pură și nemodificată versiune a sa. De asemenea, copiii invață să se controleze cu o atenție deosebită, stăpânirea unui instrument muzical necesitând miscări cât se poate de precise și complicate ale corpului. Invățatul unui instrument muzical ii incurajează pe copii să capete control asupra propriei persoane, lucru care le va fi de mare ajutor pe tot parcursul vieții.


5. Dezvoltarea competențelor sociale și a cooperări


Muzicienii trebuie să fie ințelegători unul cu celălalt, să se asculte unul pe celălalt. Dacă membri unei trupe sau orchestre cântă doar gândindu-se la propria performanță, cântecul sau compoziția interpretată ar fi redusă la o „ciorbă de zgomote”. Toți membri unei astfel de adunări muzicale au o sarcină de indeplinit pentru a contribui la „pictarea imaginii de ansamblu”, in același timp ajutându-i și sprijinindu-i și pe cei din jurul lor. Muzica este un mod personal prin care cel mic poate invăța să ii respecte și să se gândească la cei din jur, promovând dezvoltarea competențelor sociale de la o vârsă fragedă, lucru care este foarte important.


6. Invățatul unui instrument muzical promovează concentrarea și imbunătățirea abilităților cognitive


Mișcarea și coordonarea, simțirea și atingerea, auzul și văzul sunt lucruri extrem de conectate atunci când cineva cântă la un instrument, lăsând la o parte folosirea imaginației și a creativității. Abilitățile cognitive și agilitatea mentală cresc și se imbunătățesc aproape instantaneu. Conform unui studiu realizat de către Dr. Ines Jentsch de la Universitatea St. Andrews din UK, „un nivel avansat al educației muzicale incurajează rapiditatea cu care sarcinile sunt efectuate, fără a face compromisuri atunci când vine vorba de acuratețe și dezvoltă eficiența cu care informațiile sunt procesate, astfel imbunătățind concentrarea.”


7. Studiul unui instrument muzical promovează răbdarea și rezistența


Unor copii le poate lua ceva timp până când aceștia ajung să stăpânească un instrument muzical indeajuns incât să poată susține primele lor concerte. Ei studiază și exersează cu hărnicie și bucurie, dar, câteodată, și cu nemulțumire, copiii putând ajunge uneori in pragul renunțării la instrumentul muzical mult indrăgit. Dar, dacă tu – părintele, fratele mai mare, profesorul de muzică – continui să ii incurajezi din toate punctele de vedere, cei mici vor depăși aceste bariere, ajungând in curând să privească la eforturile lor ca fiind rodnice. Acest fapt, dar și sprijinul persoanelor din jur, le oferă copiilor, fără excepție, un sentiment de bucurie cât se poate de reală.


8. Creativi până la os


Instrumentele muzicale deschid uși către lumi incă neexplorate de către cei mici. Ii lasă să incerce lucruri noi, să experimenteze, pur și simplu să facă ceva fără precedent, necunoscut. Poate că vor interpreta cântece cunoscute, adăugând acestora nota lor personală. Poate că vor improviza cântând nota perfectă, intr-un context perfect, la momentul ideal. Dacă le acordați șansa copilașilor să studieze instrumentul favorit, le veți oferi posibilitatea de a-și spori creativitatea, dar și un mod sănătos prin care aceștia vor putea lua o pauză de la haosul cotidian al vieții de zi cu zi.


9. Instrumentele muzicale sunt prieteni valoroși


Primul instrument muzical al unui copil devine cel mai bun prieten al acestuia, fiind mereu prezent atunci când cel mic are cea mai mare nevoie de el. Indiferent dacă vorbim despre o vioară, o trompetă, un flaut, o chitară, un pian sau un acordeon, copilul va aprecia valoarea instrumentului muzical, clădind cu acesta o relație foarte specială și intimă, o conexiune unică. Chiar și cei mai secretoși și mai rușinoși dintre copii pot reuși șă iși exprime unele sentimente pe care altminteri nu ar fi putut, sau nu ar fi știut cum să le comunice. Așadar, instrumentele muzicale sunt o unealtă prin care cei mici iși pot exprima sentimentele in siguranță.


10. Muzicienii – o comunitate de oameni ce gândesc la fel


Nu in cele din urmă, a cânta la un instrument muzical inseamnă mult mai mult decât mișcările mecanice memorate după sute de ore de muncă depusă. Muzica este un stil de viață pe care copiii il impărtășesc cu un număr incredibil de persoane. Majoritatea muzicienilor trec prin experiențe asemănătoare, de la cântatul primei note și până la interpretarea unei arii muzicale complexe. Muzicienii formează o comunitate extraordinară, in care oricine este binevenit.

517 views0 comments

Comments


bottom of page